- Oekraïne heeft Rusland woensdag verrast met een grootschalige aanval op een marinebasis in Sebastopol op de Krim.
- De aanval bracht schade toe aan twee oorlogsschepen van Rusland.
- Het feit dat Oekraïne hiertoe in staat is, duidt erop dat het voor Rusland op termijn ‘onhoudbaar’ wordt om de Krim te controleren, zegt een voormalige Amerikaanse generaal.
- Lees ook: Deze 5 dingen kan het Westen doen om de kwakkelende economie van Rusland een extra dreun te geven, volgens Amerikaanse denktank
Oekraïense troepen hebben woensdagochtend een grote raketaanval uitgevoerd op een Russische marinewerf bij de stad Sebastopol in de Krim. De aanval werd uitgevoerd met langeafstandskruisraketten.
De actie maakt deel uit van een campagne om de Krim te isoleren en de controle over het schiereiland “onhoudbaar” te maken voor Russische troepen, zegt een gepensioneerde Amerikaanse generaal tegen Insider.
“Dit is allemaal georkestreerd en onderdeel van een doordacht tegenoffensief op meerdere fronten”, vertelt voormalig luitenant-generaal Ben Hodges, die onder meer diende als commandant van de Amerikaanse troepen in Europa.
Tien kruisraketten richting werf Sebastopol
In de vroege ochtend van woensdag vuurden Oekraïense vliegtuigen tien kruisraketten af op de Russische scheepswerf in Sebastopol, volgens een verklaring van het Russische ministerie van Defensie die werd gepubliceerd op Telegram.
Volgens de Russische verklaring slaagden de luchtverdedigingssystemen erin zeven van de raketten neer te schieten. De raketten die de verdedigingssystemen wisten te omzeilen, brachten schade toe aan twee schepen die voor reparatie in de werf lagen, naar verluidt een landingsvaartuig en een onderzeeër.
Sebastopol is het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot en de scheepswerf aldaar is van cruciaal belang voor de bouw en het onderhoud van Russische marineschepen.
Na de Oekraïense aanval - die volgens sommige waarnemers werd uitgevoerd met door het Verenigd Koninkrijk geleverde Storm Shadow kruisraketten, of Franse SCALP-EG raketten - bedankte de Oekraïense luchtmacht haar piloten voor het "uitstekende gevechtswerk". Tevens hintte het Oekraïense leger op meer aanvallen in de toekomst.
Foto: Telegram/@ЧК-ОГП.
"De demilitarisatie van [de] #Russische Zwarte Zee garandeert voor de lange termijn de veiligheid van lokale handelsroutes en de 'graancorridor'", schreef Mykhailo Podolyak woensdag op sociale media. Hij is de adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.
Podolyak lijkt hierbij te refereren aan de toegenomen spanningen rondom de Zwarte Zee en de dreigingen van Rusland richting civiele handelsschepen, nadat Moskou de graandeal opzegde.
Meer Oekraïense aanvallen op de Krim
De raketaanvallen op Sebastopol van woensdag staan niet op zichzelf. Oekraïne valt de Russen al langere tijd aan in de Krim om druk uit te oefenen. Zo meldde de Oekraïense militaire inlichtingendienst afgelopen maand dat het een van de Russische S-400-verdedigingssystemen in het meest westerse puntje van het schiereiland heeft vernietigd.
De dag erop meldde de militaire inlichtingendienst dat Oekraïense troepen in hetzelfde gebied een gewaagde amfibische aanval hadden uitgevoerd. Rusland heeft daar enkele geavanceerde radarsystemen staan.
Enkele weken eerder voerden exploderende droneboten een aanval uit op een grote, oostelijk gelegen Russische brug.
Eerder deze week meldde de Oekraïense regering dat zijn speciale troepen sinds kort weer de controle hebben over de Boika-torens. Deze olieboorplatforms langs de kust van de Krim werden in 2015 ingenomen door Rusland, dat het schiereiland een jaar eerder had geannexeerd. Het Oekraïense ministerie van Defensie zei dat de torens sinds de Russische inname voor "militaire doeleinden" worden ingezet.
Foto: Telegram-kanaal van gouverneur van Sebastopol Mikhail Razvozhaev via AP.
Deze recent uitgevoerde missies rondom de Krim, waaronder de laatste raketaanvallen op Sebastopol, zijn geen toeval, zegt de voormalige generaal van het Amerikaanse leger Hodges tegen Insider. Ze maken volgens hem onderdeel uit van het bredere tegenoffensief van Oekraïne.
Het drie maanden durende offensief werd tot dusver gekleurd door pogingen van Kyiv om door de verdedigingslijnen en vestingwerken van de Russen te breken. De Russische verdediging strekt zich uit van het noorden tot het zuidoosten van Oekraïne. De Russen hebben er mijnenvelden en loopgraven opgesteld, grachten om militaire voertuigen tegen te houden gebouwd en obstakels neergelegd met drakentanden om te voorkomen dat zware tanks van Oekraïne kunnen oprukken.
Voor dit aspect van het tegenoffensief is veel aandacht geweest in de media, maar het bredere plaatje is dat er een aanval op meerdere fronten is en rond verschillende domeinen - onder meer dus in de Krim.
"Het tegenoffensief bestaat niet slechts uit Oekraïense grondtroepen die door de Russische loopgraven en mijnenvelden heen proberen te breken", zegt Hodges. "Het tegenoffensief is allereerst bedoeld om.. de Krim te isoleren en onhoudbaar te maken voor Russische troepen."
Oekraïne benut zijn capaciteiten voor een precisieaanval op lange afstand - bestaande uit een beperkt arsenaal van Storm Shadow-/ SCALP-EG-raketten - en innovatief gebruik van drones om aanvallen te doen op Russische doelen in Rusland zelf.
De Oekraïense regering is er bovendien in geslaagd verschillende treffers te realiseren op vliegbases in Rusland. Oekraïne wist hierdoor verscheidene Russische vliegtuigen te beschadigen en vernietigen. "Wat we zien is dat de druk wordt opgevoerd", zegt Hodges.
Foto: Telegram-kanaal Crimean Wind via Reuters.
Tekortkomingen in Russische verdediging
Toenemende Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied, op bezet gebied in Oekraïne en rondom de Zwarte Zee belichten tekortkomingen van de Russische land- en luchtverdediging. Dit roept vragen op over de hoe goed Rusland in staat is om zijn meest kwetsbare bases te verdedigen.
Volgens westerse inlichtingendiensten heeft Rusland meerdere alternatieve oplossingen voor dit probleem gevonden, zoals het bouwen van civiele vrijwilligerspatrouilles of door te sleutelen aan zijn netwerk van luchtverdedigingssystemen.
Vertegenwoordigers van de Oekraïense regering blijven ondertussen druk uitoefenen op westerse militaire bondgenoten voor de levering van meer langeafstandswapens, zoals het Amerikaanse ATACMS raketsysteem.
Washington zou naar verluidt overwegen om Oekraïne deze raketsystemen te geven, wat Oekraïne een aanzienlijke versterking van zijn militaire vuurkracht zou opleveren. Hiermee zouden Russische doelen die ver achter de frontlinie liggen geraakt kunnen worden.
Het is nog niet duidelijk welke impact de aanvallen op Sebastopol op de lange termijn zullen hebben, maar volgens Hodges is het belangrijk voor Oekraïne om de druk op de Zwarte Zee-vloot van Rusland op te blijven voeren. De Russische marine zorgt immers mede voor de raketaanvallen op Oekraïense steden en infrastructuur.
Aanvallen die gericht zijn op Russische marinebases in de Zwarte Zee kunnen de Russische marine ertoe dwingen om te heroverwegen of die schepen in de Krim willen laten staan.
"Het toont aan hoe kwetsbaar de Russen zijn in de Krim", zegt Hodges over de raketaanval op Sebastopol. "Het ligt voor de hand dat het Oekraïense leger zich blijft richten op de Krim, omdat dit het beslissende gebied is van deze oorlog. Het is niet een gebied waarover onderhandeld kan worden 'omwille van de vrede'. Oekraïne zal de Krim niet met rust laten."